Helsingin kirjamessut 2018

JP Koskisen raportti Helsingin kirjamessuilta.

Koskinen on Kanta-Hämeen kirjailijayhdistys Vana-66 ry:n jäsen ja ensimmäinen suomalainen kirjailija, jonka kirjojen ensimmäinen luku oli ilmaiseksi ladattavissa kirjailijan kotisivuilta PDF-tiedostoina. Koskinen myös julkaisee artikkeleita ja pakinoita eri lehdissä sekä kirjoittaa lasten- ja nuortenkirjoja. Kaikkiaan hän on julkaissut kuusitoista romaania, kaksi novellikokoelmaa sekä kaksitoista lasten- ja nuortenkirjaa.

Helsingin kirjamessuja vietettiin perinteisesti lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Torstaista sunnuntaihin saakka kestäneet messut vetivät paikalle yli 85 000 kävijää, joten vilskettä riitti.

Omalta osaltani messut sujuivat mukavasti, olin puhumassa kirjoistani kahtena päivänä.

Messuhulina käynnistyi jo hyvissä ajoin toukokuussa, kun kustantajilta alkoi tipahdella esiintymisaika-ehdotuksia. Niitä sitten soviteltiin ja katseltiin, miten asiat saadaan rullaamaan jouhevasti. Muutamaa viikkoa ennen messuja asioita varmisteltiin, s-postiin tuli kulkulupia ja saattoipa joku kustantaja lähettää varmuuden vuoksi vielä etanapostilla ruoka- ja juomalippuja.

Torstaina lähdin Pasilaan yhtä matkaa kollegani Tapani Baggen kanssa. Messuhallissa ehdimme yhdessä tavata Crime Time-osuuskunnan veturin Jouni Tervon ja siitä jo hajaannuimme omiin esiintymisiin. Ensimmäisenä oli vuorossa tuokio Kumpula-lavalla, jossa koululaiset haastattelivat minua Matilda pelastaa maailman -kirjasta. Haastattelu sujui hyvin ja sen jälkeen koululaiset halusivat ottaa selfieitä kirjailijan kanssa, kuten nykyään on tapana. Muutama lukija oli varmistanut, että saavat varmasti nimmarit uusiin kirjoihinsa jo ensimmäisenä messupäivänä ja olivat asemissa lavan tuntumassa. Ehdimme sentään vaihtaa muutaman sanan, vaikka hiukan kiire olikin. Esiintymisen jälkeen ehdin piipahtaa Kariston osastolla, jossa vilskettä riitti.

Seuraava esiintyminen oli Punavuori-lavalla ja keskustelun aiheena Kalevanpoikien kronikka. Haastattelijana toimi mainio Ina Westman, jonka kanssa olimme edellisen kerran olleet vastaavassa tilanteessa yhdeksän vuotta aikaisemmin. Pitkä haastattelu keräsi mukavasti väkeä ja sen jälkeen oli vuorossa signeeraus WSOY:n osastolla. Tämän jälkeen ehdin jo vähän kierrellä messualuetta ja tavata tuttuja. Kotimatkalle pääsin lähtemään hyvissä ajoin, mikä sekin on aina plussaa.

Lauantaina messupäivä on jo täyttä hulinaa, sillä silloin messuilla on aina eniten väkeä. Kiertelin jälleen hiukan tapaamassa tuttuja, juttelin lukijoiden kanssa ja signeerasin kirjoja. Messujen kaaoksesta kertoo paljon se, että Olli Jalosen kanssa ehdimme vain paiskata kättä Otavan osastolla ja sitten molempien pitikin jo rientää omiin menoihin. Lauantain ohjelmassa oli esiintyminen Otava/Liken lavalla ja puhuimme kustannustoimittajani Jaakko Launimaan kanssa kirjasta Helppoa rahaa. Tuon esiintymisen jälkeen oli jälleen vuorossa kirjojen signeerausta. Seuraava etappi oli Docendon osasto, jossa signeerasin dekkaria Huhtikuun hiipuva rakkaus. Juttelimme Harri Nykäsen ja Jarkko Sipilän kanssa paikalle saapuneiden lukijoiden ja dekkariharrastajien kanssa. Osastolta suuntasimme Sipilän kanssa Punavuori-lavalle, jossa oli messujen viimeinen esiintymiseni. Dekkarilauantain iltahetket olivat vetäneet katsomon täyteen, joten kuulijoita riitti.

Messuni päättyivät Crime Time -osuuskunnan illalliseen, joka nautittiin Lasipalatsissa. Vankka joukko dekkaristeja puhui mukavia ja illan päätteeksi lähdin Seppo Jokisen kanssa junalla kohti pohjoista. Ehdimme Sepon kanssa muistella menneitä ja tuumia tulevia ennen kuin jäin Hämeenlinnassa kyydistä. Messut olivat onnistuneesti ohitse ja puolenyön tietämissä olin jo kotona.