9.12.2022

8.12.2022

7.12.2022

6.12.2022
Itsenäisyyspäivänä muistamme kaikkia pieniä ihmisiä, joita kansakuntien rajojen asettelu on syyttöminä heitellyt ja satuttanut.

5.12.2022

Vana-66 onnittelee Riitta Jalosta
Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalista

4.12.2022

3.12.2022

1.12.2022

TERVETULOA MUKAAN JOULUN ODOTUKSEEN PERINTEISEN JOULUKALENTERIMME MYÖTÄ!

Järjestyksessä toinen DIALOGIA!-festivaalitapahtuma Hämeenlinnan Raatihuoneella 18.9. klo 16.00

Alaotsikoksi valikoitui NÄKYVÄKSI, sillä teoskokonaisuuden teema sivuaa sattuvasti ongelmaa, joka edelleen liian usein jää kohtaamatta, näkemättä. Fyysistä ja henkistä perheväkivaltaa tapahtuu kaikissa yhteiskuntaluokissa ja perinteisestä rooliasetelmasta johtuen se varsin usein tarkoittaa nimenomaan naisten kokemaa väkivaltaa.

Englannin kuningas Henrik VIII (1491–1547) oli 17-vuotias astuessaan ensimmäiseen kuudesta kuuluisasta avioliitostaan. Kaksi liittoa päättyi mitätöimiseen, kaksi vaimoa mestattiin ja yksi kuoli lapsivuoteeseen. Naisen arvo määrittyi hänen kyvyllään tuottaa miespuolinen perillinen.

Henrik VIII:n vaimojen autenttiset kirjeet ja mestauslavalla lausutut sanat ovat amerikkalaisen Libby Larsenin laulusarjan Try Me, Good King pohjana. Nyt Larsenin teoksen kanssa käyvät dialogia Yhdysvaltojen entisen presidentin huomiot naisista, kauneusteollisuuden neuvot menestymisestä työ- ja ihmissuhdemarkkinoilla sekä renessanssin ja barokin musiikki.

Synkkään aihepiiriin valoa ja huumoria tuo Kajaanin Runoviikkojen Vuoden Runoilija Anja Erämaja, jota on myös luonnonvoimaksi kutsuttu. Hän lausuu ja laulaa tämän maailman asiat täysin toisin.

Tapahtuman paneelikeskustelussa halutaan myös yleisön spontaanisti miettivän, onko mikään muuttunut. Mitkä ovat taiteen ja taiteilijan mahdollisuudet? Entä vastuu tärkeiden teemojen esiin nostamisessa? Mitä ja miten taide voi tehdä näkyväksi?

Paneelikeskustelun vetää toimittaja Johanna Korhonen. Taiteilijoiden lisäksi paneelikeskustelussa ovat mukana mm. Kanta-Hämeen Perhetyö ry:n turvakodin johtaja Jonna Niemelä ja Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Karinsalo.

Valokuvaaja Terho Aalto ja muusikko Antti Paranko luovat Raatihuoneen sivusaliin äänimaailman ja valokuvasarjan, joka käy sanatonta dialogiaan yleisön katseen alla. Samassa tilassa taiteen mahdollisuuksia tärkeiden aiheiden esiintuojana avaa Anita Lehtosen aihepiiriä syventävien valokuvien näyttely, Viimeinen pisara.

Myös Radikaalit Ristipistot rantautuu Raatihuoneen portaille; yleisö saa mahdollisuuden osallistua päivän teeman kirjontaan ristipistolapuin tai luoda anonyymisti omaa runouttaan magneettitaululle - parhaat esitetään taiteilijoiden toimesta!

Hämeenlinnan Zonta-yhdistys järjestää arpajaiset turvakotityön tukemiseksi.

Varaa lippusi: dialogiafestivaali@gmail.com

Try Me Good King

ESITYSDRAMATURGIA & OHJAUS: Kati Outinen
KOREOGRAFIA: Minna Tervamäki

ESIINTYJÄT:

Pia Freund – sopraano

Kati Outinen – näyttelijä

Minna Tervamäki – tanssija

Pauliina Fred – traverso & nokkahuilu

Louna Hosia – viola da gamba

Petteri Pitko – cembalo

SURU-UUTINEN TÄNÄÄN 9.7.2022.
KARI JALONEN ON POISSA.

Kunniajäsenemme ja Vana-66 ry:n pitkäaikainen

puheenjohtaja, monialainen kulttuurivaikuttaja

Kari Jalonen menehtyi Kanta-Hämeen

Keskussairaalassa viime yönä keuhkokuumeen ja

koronan uuvutttamana. Uutisen meille välitti

Karin sisaren poika Aki Aarikka.


Vana-66 muistaa isällistä, viisasta Karia ja hänen

pitkää puheenjohtajakauttaan lämmöllä ja

kiitollisuudella. Otamme sydämestämme osaa

Karin läheisten suruun.

Huomenna 15.6. Wanhassa kutomossa tehdään hyvää!

Kevät tulee! Ja Kevään Kirjasato 2022. Tulethan sinäkin?

Jouluaatto! Olkoon se juuri sinulle sopiva ja hyvä.

Joulukuun 23. päivä. Aaton aatto ja musiikki.

Joulukuun 22. päivä. Hyvää synttäriä JP Koskinen.

Joulukuun 21. päivä. Oletko koskaan nipistänyt aavetta?

Joulukuun 20. päivä.

Joulukuun 19. päivä. Tärkeitä asioita on vähän.

Joulukuun 18. päivä. Ollaan yhteydessä edes etänä.

Joulukuun 17. päivä. Kohta se talvipäivä seisahtaa.

Joulukuun 16. päivä. Tunnetko sen tuoksun?

Joulukuun 15. päivä. Keskiviikko-onnea!

Joulukuun 14. päivä. Enää kymmenen yötä!

Joulukuun 13. päivä. Kiitos tästä unesta, Kaija.

Joulukuun 12. päivä. Katse eteenpäin.

Joulukuun 11. päivä. Kuinka monta yötä vielä?

Joulukuun 10. päivä. Ja jotkut kehrää...

Joulukuun 9. päivä.

Joulukuun 8. päivä. Tonttuja liikkeellä.

Joulukuun 7. päivä. Lämmittäkää toisianne!

Joulukuun 6. päivä. Aika iloita itsenäisyydestä!

Joulukuun 5. päivä. Lisää lunta!

Joulukuun 4. päivä 2021. Pakkasta ja pandemiaa.

Joulukuun 3. päivä, 2021. Miten aika rientää.

Joulukuun 2. päivä, 2021

Joulukuun 1. päivä, 2021

Ensimmäinen adventti, joulukalenteri 2021, luukku 1.

PROOSEKKO 23.9.2021 KLO 18:30

MAHLIANPUISTON TERASSILLA

CAFE & RENT MAHLIAKirjoittajatapaaminen teemalla
ASENNE KOHDALLAAN.

Mahlianpuiston terassi on katettu ja lämmitetty,

joten asennetta ei sen puolesta koetella.

T E R V E T U L O A !

Kevään Kirjasato -tapahtuma 11.5. klo 17.30 - 19.30 striimataan Hämeenlinnan pääkirjaston Facebook-sivulle, missä se on katsottavissa 2 viikon ajan. Suoratoiston katsomisesta tulee hyvissä ajoin ohjeet kirjaston Facebook-sivulle ja Vanamo-verkkokirjastoon.

Runoilija Kaarina Valoaalto 1948-2021


Kustannusyhtiö Poesian kautta saimme tänään 27.3. 21 suru-uutisen. Jäsenemme Kaarina Valoaalto on poistunut keskuudestamme. Vanan hallitus ja jäsenistö muistavat Kaarinaa lämmöllä.

"yön hankaimessa // soutaa kirkas vene / kohti aamun valkenevia rantoja"Kirjailijamme Kaarina Valoaalto (1948-2021) on kuollut pitkäaikaisen sairauden väsyttämänä. Lämmin osanottomme Kaarinan läheisille surun hetkellä.Kaarinan runo kokoelmasta Banana Split. #kaarinavaloaalto

RUNOMARATONILLE OHJELMAA?

TARJOA OHJELMAA LAHDEN RUNOMARATONIIN 2021

Lahden Runomaratonin 2021 tapahtumapäivät keskittyvät perjantaille ja lauantaille 3. ja 4. syyskuuta.

Perinteikäs ja eteenpäin katsova runousfestivaali järjestetään tänä vuonna 21. kertaa. Tapahtuman teemana on tällä kertaa Yhteys, jonka tulkitsemiseen kannustamme suhtautumaan vapaasti ja kurittomasti.

Avaamme ohjelmistohaun festivaalille. Olemme kiinnostuneita paitsi runoilijoiden vierailuista ja runoesityksistä, myös erilaisista taiteiden välisistä lähestymisistä.

Osa festivaalin ohjelmasta streamataan. Festivaalin taiteellisena johtajana jatkaa kolmatta vuottaan runoilija Juha Rautio. Lähetä ohjelma-ehdotuksesi 31.3. mennessä sähköpostilla juha.rautio@runomaraton.fi.

Sisällytä tarjoukseen kuvaus esityksestä, kuvasi ja artistiesittelysi, esityksen tekniset tarpeet sekä palkkiotoive. Ohjelmisto julkaistaan kesäkuussa.

VANALAISTEN UUTUUKSIA, KIRJAILIJAILTOJA, TOIVERUNOJA!
Hämeenlinnan pääkirjaston tulevat kirjalliset tapahtumat linkkeinä:

Nuoren voiman liitto juhlii


Satavuotias NVL juhlii nostamalla esiin nuoria tekijöitä ja uusia kirjallisuuden muotoja. Menneisyyttä tutkitaan kokeilevalla otteella koko vuoden ajan. Lue lisää linkistä:

Muistamme lämmöllä pitkäaikaista jäsentämme
Kai Kyösti Kaukovaltaa.

Ville Hytösen luvalla jaamme tämän hänen FB-sivultaan löytyvän muistelon sekä allaolevan lainauksen Vanan vuonna 2016 julkaisemasta teoksesta Juuret – hämäläinen antologia, jossa Hytönen kuvailee Kaukovaltaa tekstissään Hämpton All Night Zen:”

…Samaan aikaan baariin astuu sisään Hämeen oma jatsipeikko, tuhannen runoattentaatin mies Kai Kyösti Kaukovalta. Kaukovaltaa voidaan pitää niin hämeenlinnalaisena, tamperelaisena kuin turkulaisenakin lyyrikkona, sillä näissä kaikissa kolmessa kaupungissa tämä 64-vuotias underground-rallattelija on vaikuttanut. Hänen kanssaan on aina kiehtovaa keskustella, sillä kokeellisia elokuvia, teatteri, kuunnelmia ja runoja tehnyt vanhempi herra tietää valtavan paljon maailmasta. Jo varhain kiinnitin huomiota hänen hämmästyttävään tietomääräänsä ja tiedonjanoonsa, siihen, miten hän vietti suurimman osan ajastaan istuen kirjastossa lehtiä tai kirjoja lukien, usein paikallishistoriasta jonkun kanssa haastaen tai kveenitaiteesta & noitien historiasta, mistä vain. Toinen meistä oli kuusikymppinen, toinen ei vielä kolmekymmentäkään, mutta kavereiksi tulimme heti ikuisuuteen saakka

Kuulin surullisen uutisen ystäväni, kirjailija Kai Kyösti Kaukovallan (s. 1950) poismenosta.

Laajasti sivistynyt Kaukovalta oli osallisena monessa kulttuurisessa toiminnassa koti-kaupungeikseen laskemissaan Hämeenlinnassa, Tampereella ja Turussa.

Toimitin kahdeksan vuotta sitten Kai Kyöstin valittujen runojen laitoksen nimellä "Puoliunta Pinellan puistossa" ja esipuheessa kuvasin hänen poetiikkaansa "hämäläiseksi beatiksi, mansen-pohjan undergroundiksi, jossa Amerikka horjuu, Amurissa tapahtuu ja Hämeenlinnan rannat helkkyvät."

Oheinen kuva Kirjailijaliiton Hämeenlinnan asunnolta, jossa asuin vuosina 2008-2011. Kai Kyösti on juuri napannut päästäni pipon ja kehottanut ottamaan valokuvan.Ei ehditty Pispalan Pulteriin enää, mutta muistot onneksi jäivät. Ystävän muistoa kunnioittaen. Ville Hytönen. (kuva: Ville Hytönen)

Joulukalenteri 24.12.20

Joulukalenteri 23.12.20. ENÄÄ YKSI YÖ JOULUUN JA EHKÄ LUNTAKIN LUVASSA!

Joulukalenteri 22.12.20

Joulukalenteri 21.12.20

Joulukalenteri 20.12.20.

Joulukalenteri 19.12.20

Joulukalenteri 18.12.20

Joulukalenteri 17.12.20

Joulukalenteri 16.12.20

Joulukalenteri 15.12.20

Joulukalenteri 14.12.20

Joulukalenteri 13.12.20

Joulukalenteri 12.12.20

Joulukalenteri 11.12.20

Joulukalenteri 10.12.20